De aller aller allereerste webwinkel

Soms zijn er van die dingen die interessant zijn om te weten, maar je denkt er niet zo diep over na dat je het daadwerkelijk gaat opzoeken. Daarom doen wij het maar. Wat was nou de allereerste webwinkel?

Natuurlijk was er niet op een dag ineens een handjevol webwinkels. Dit heeft een bepaalde aanloop nodig gehad. We beginnen in 1960, toen zag EDI (Electronic Data Interchange) het licht. Dit was de eerste elektronische uitwisseling van bijvoorbeeld offertes, facturen, orderbevestigingen, etc. Tot op de dag van vandaag wordt het nog gebruikt door bepaalde bedrijven. Uiteraard is EDI ook met zijn tijd meegegaan, maar het komt er nog steeds op neer dat het papier vervangt en op een efficiënte manier gecodeerde documenten naar andere afdelingen kan sturen zonder gebruik van internet.

19 jaren later (1979) kreeg dhr. Michael Aldrich tijdens het boodschappen doen een fantastisch idee. Hij maakte het uiteindelijk mogelijk om buiten de gebruikelijke manieren betalingen uit te voeren. Dit wordt vaak omschreven als de eerste manier van “online betalen”. Online is is een beetje een groot begrip, want internet was hier nog niet uitgevonden. Aldrich deed dit door zijn televisie aan de telefoonlijn te koppelen net zoals zijn computer die als “real-time transaction processing computer” fungeerde. Meneer Aldrich noemde dit teleshopping. Nog een 3 jaar later (1981) maakte het bedrijf Thomson Holidays als eerste gebruik van dit systeem. Er kon reisinformatie mee worden opgevraagd, reizen worden geboekt en deze kon men ook annuleren.

 MintelIn 1982 kwam er Mintel. Dit was een soort teletext-achtige omgeving die via een telefoonlijn werkte. Het was mogelijk om hier producten te bestellen, te chatten en zelf een telefoonnummer op te zoeken. Mintel werd ontwikkeld door het Franse post- en telecombedrijf (PTT). De Fransen kregen de hardware gratis bij een nieuwe aansluiting. In 1999 waren er 25 miljoen huishoudens aangesloten en in 2009 waren er nog steeds 2 miljoen gebruikers aangesloten. Internet was inmiddels in een dergelijk stadium dat in 2012 het einde verhaal was voor Mintel.

Mintel

1984 – De eerste consumenten beschikken over internet!! Yeahh. De Amerikaanse overheid gebruikt het internet al een paar jaar, maar nu is het openbaar en kan elke consument, theoretisch gezien, zijn computer met het internet verbinden. Vanaf nu kunnen dus ook de eerste webwinkels geprogrammeerd worden, of toch niet? Nee, de eerste browser werd namelijk in 1990 gelanceerd en droeg de naam WorldWideWeb wat later werd omgedoopt tot Nexus. Sinds 1990 kunnen we dus op een grafische manier het internet bewonderen. Er zijn zeker veel overeenkomsten met wat we voor het internet hadden en wat uiteindelijk internet werd. Zo werkten beiden bijvoorbeeld via een telefoonlijn.

In 1992 werd het boek “Future Shop: How New Technologies Will Change the Way We Shop and What We Buy” uitgegeven. Als je dit nu zou lezen denk je dat het boek van dit jaar is. Echter is er destijds een hele goede voorspelling gedaan door Jim Snider en Co-auteur Terra Ziporyn. Dit boek is (nog steeds) te koop in de bekende webwinkels

pizza hut

1994 werd het jaar met een paar grote stappen richting de webwinkels die we nu kennen. Pizza hut verkocht hun eerste pizza’s op het internet en SSL werd ontwikkeld. We kruipen dan ook door
naar 1995 waarin Yahoo en Amazone worden opgericht. In Nederland begint postorderbedrijf Wehkamp met een website waar ook een veiling aanwezig is. Hierin wordt een klein deel van hun assortiment geveild. Dit was meer bedoeld als lokkertje, maar halverwege 1999 zijn er al tienduizenden artikelen te koop. In 1999 begint Bol.com en is Google inmiddels een jaar geleden door een aantal studenten opgezet en heeft Dell het recordbedrag behaald op online omzet, namelijk 1 miljoen dollar.

Langzaam maar zeker zie je de vormen verschijnen zoals we die nu kennen. Geen enkel bedrijf staat stil, en bedrijven die dit wel deden hebben de zogenaamde internetzeepbel in 2002 vaak niet overleeft. Daarna is er nog vrij veel gebeurd op zakelijk gebied. Ebay koopt Paypall, Facebook wordt door steeds meer mensen gebruikt en haalt in 2000 zelfs Google in qua bezoekers. Mensen zien in dat de strategie die Google hanteert werkt en Adwords groeit en weet een winst van maar liefst 21 miljard te behalen. In 2005 zorgde het bedrijf Currence ervoor dat we met IDEAL kunnen betalen. Currence heeft er ook voor gezorgd dat we kunnen betalen met pin, chipknip en acceptgiro.

Nog steeds zien we kleine veranderingen. Adobe Flash was bijvoorbeeld een mooi programma voor een prachtig design, maar achterhaald door een nieuwe generatie van de Smartphones en Tablets. Nu wordt er veel vaker gewerkt met HTML5, CSS3 in combinatie met javascript. Ook wordt er in webwinkels vaker betaald in bitcoins, worden programmeertalen, scripts en databases geüpgrade en komen er dagelijks nieuwe webwinkels bij die ook hopen op succes.

En dan nu de hamvraag: Weet jij nog de eerste online bestelling? Wat bestelde je en waar bestelde je dat?

Laat een reactie achter